Zakelijke tours
Ben je op zoek naar een origineel bedrijfsuitje dat verder gaat dan paintballen of een escaperoom? Ik neem jou en je collega’s graag mee op een (historische) tour door mijn Amsterdam. We volgen de sporen van de geschiedenis die vandaag de dag nog te vinden zijn in deze stad. Ik vertel over de ontwikkeling van de stad en hoe haar inwoners deze hebben vormgegeven. Je kunt kiezen uit mijn vaste aanbod aan tours met verschillende lengtes en thema’s of ik kan een speciale tour op maat voor je bedrijf ontwikkelen. In overleg ontwikkel ik een rondleiding over een door jou gekozen onderwerp en zorg ik voor een unieke ervaring.
AANBOD
+ Thema’s: Amsterdam 750 jaar / Joods Amsterdam / de Plantage / Amsterdam in WOII / biodiversiteit in de stad
+ Lengte tours: minimaal 2 uur
+ Inclusief stop(s) onderweg met drankje en korte presentatie.
+ Extra’s: inleidende lezing, boottocht, extra stops onderweg, naprogramma, diner
+ Vergunning: Ik heb een vergunning om in Amsterdam Centrum 15 personen per tour mee te nemen. Ben je met meer dan kan een tour per boot of in meerdere groepen overwegen.
BEOORDELINGEN
Onno is een zeer gepassioneerde gids met uitgebreide kennis van de geschiedenis van Amsterdam en in het bijzonder van de Joodse geschiedenis. We hebben genoten van zijn tour op een salonboot tijdens een teamuitje, waarbij hij ons meenam langs prachtige historische gebouwen en dit combineerde met interessante verhalen en feiten. Zijn persoonlijke invalshoek gaf zijn verhaal een unieke en gedenkwaardige dimensie.
Bedankt! – Netflix EMEA
[vertaald uit het Engels]
Wat een geweldige boottocht hebben we dankzij jou beleefd! Niet alleen hebben we genoten van het schitterende uitzicht op onze geliefde stad, maar jouw unieke mix van humor, charme en improvisatie maakte het tot een onvergetelijke ervaring.
Met jouw enthousiaste verhalen bracht je de geschiedenis van Amsterdam tot leven terwijl we er middenin voeren. Van grappige anekdotes tot ontroerende momenten die ons even stil maakten – het was duidelijk dat jouw liefde voor de stad door elke golfslag heen te voelen was.
Jouw kennis, gecombineerd met een flair voor vertelkunst, maakte zelfs de meest doorgewinterde Amsterdamse gemeenteambtenaar nieuwsgierig naar méér.
Dank voor een leerzame en inspirerende reis door het verleden, waarin we niet alleen veel hebben geleerd maar ook écht hebben genoten. Je hebt ons niet alleen de stad beter laten begrijpen, maar ook laten voelen waarom we zo trots zijn om hiervoor te werken.
– Taco Temminck Tuinstra, Gemeente Amsterdam
DETAILS
Joods Kwartier
Tijdens mijn rondleiding door het Joods Kwartier neem ik je graag mee op een reis door de tijd die begint bij de komst van de eerste Portugese en Spaanse Joden naar de buurten rond het huidige Waterlooplein. We lopen vanaf de statige synagoges aan het Mr. Visserplein, via Uilenburg en Rapenburg, de Plantage en de 20ste eeuw binnen. Ik vertel over de geschiedenis van Joods Amsterdam, de groei en bloei van de stad, én over mijn eigen familie.
+ Joods Kwartier – standaard – 2 uur
Hoogtepunten: de Hoogduitse en de Portugese synagoges / het Waterlooplein / de Nieuwe Uilenburgerstraat / “stolpersteinen” / Wertheimpark & het Auschwitzmonument / het Nationaal Holocaust Museum & de Hollandse Schouwburg / het Holocaust Namenmonument.
+ Joods Kwartier – uitgebreid – 3 uur
Hoogtepunten: de Hoogduitse en de Portugese synagoges / het Waterlooplein / de Nieuwe Uilenburgerstraat & de stadsvernieuwing / “stolpersteinen” / de Uilenburgersjoel / de Peperburg met uitzicht op de Lastage / een verborgen stadsoase / het Wertheimpark & het Parktheater / het Auschwitzmonument / de Henri Polaklaan & de Burcht van Berlage / Artis / het Nationaal Holocaust Museum & de Hollandse Schouwburg / het Holocaust Namenmonument.
+ Joods Kwartier – extra lang – 3 1/2+ uur
Hoogtepunten: de Hoogduitse en de Portugese synagoges / het Waterlooplein / de Nieuwe Uilenburgerstraat & de stadsvernieuwing / “stolpersteinen” / de Uilenburgersjoel / de Peperburg met uitzicht op de Lastage / een verborgen stadsoase / het Wertheimpark & het Parktheater / het Auschwitzmonument / de Henri Polaklaan & de Burcht van Berlage / Artis / Plantage Middenlaan & het Panoramagebouw / Plantage Badlaan / Routerseiland & CREA / Kriterion / het Nationaal Holocaust Museum & de Hollandse Schouwburg / het Holocaust Namenmonument.
Amsterdam 750
Amsterdam maakt zich klaar voor haar 750e verjaardag in 2025. Op 27 oktober 1275 werden een kleine nederzetting aan de Amstel en zijn inwoners voor het eerst genoemd door de graaf van Holland. Graaf Floris V gaf hen de vrijheid om door zijn graafschap te reizen zonder belasting te betalen. Dit privilege wordt gezien als de basis voor de opkomst en bloei van Amsterdam als handelsmacht in de 17e eeuw. Van 1300 tot 1700 bouwde de stad haar even beroemde als beruchte handelsnetwerk op en groeide van 1000 naar 200.000 inwoners, de vele gebruiken van de nieuwkomers absorberend. Wandelend door het historische centrum van Amsterdam is deze geschiedenis nooit ver weg.
Tijdens deze wandeling neem ik je mee op een reis door de tijd. Vanaf de Dam – de daadwerkelijke dam in de rivier waar de eerste inwoners woonden – volgen we de sporen van de stedelijke ontwikkeling. We komen langs de gevels van gebouwen zoals Sweelinck, Spinoza en Rembrandt die hebben gezien. We steken grachten over die door de generaties zijn gegraven die de stad hebben opgebouwd. We zoeken naar de overblijfselen van lage en hoge cultuur, de rijken en de armen, slavernij en vrijheid.
+ Amsterdam 750 – standaard – 2 1/2 uur
Hoogtepunten: de Dam / de Oude Kerk / Centraal Station & het Damrak / de Nieuwmarkt & de oude stadsmuren / het Waterlooplein & de Joodse Buurt / de Gouden Bocht & het koloniaal verleden.
+ Amsterdam 750 – uitgebreid – 3 1/2 uur
Hoogtepunten: de Dam / het Beursplein en de Beurs van Berlage / het oudste huis van Amsterdam / de Oude Kerk / Ons’ Lieve Heer op Solder & gewetensvrijheid / het Centraal Station & het Damrak / de Zeedijk / de Nieuwmarkt & de oude stadsmuren / het Waterlooplein & de Joodse Buurt / de Gouden Bocht & het koloniaal verleden / het Rokin.